Entry View
Entry View

Upon first sight, the earth-sheltered Ewing House appears to have been literally carved out of soil, as though the site has eroded to reveal the building’s shape. Even so, it is filled with light throughout the day. A rectangular volume containing the children’s bedrooms floats lightly above the earthen base alongside a long sloped roof that echoes the hillside. Each bedroom contains a bay window designed for relaxing and dreaming.

 

The shape of this courtyard home sprang from the idea of creating a central location where the owner could keep an eye on her kids. The kitchen became the house control center, similar to the all-seeing tower of a Panopticon. From that central space, the three outdoor courts, along with the den and the living room, are all clearly visible.

 

Energy costs are extremely low thanks to geothermal wells, radiant heat, and earth-sheltered construction. Although the building assembly process was deeply challenging, construction of this earth-sheltered courtyard house is finally substantially complete.