Verona Lapidarium Museum project by Fisher ARCHitecture
Aerial View

The existing building contains a tomb dedicated to the fictitious couple, Romeo and Juliet. Our new addition, a lapidary (stone museum) would be their memorial. A collection of stone tablets finds a home above an existing curved Roman road, which determines the shape of the interior space.

 

Outdoors, the limestone-clad path up the stairs echoes the story of the couple’s love: ascension, arrival and disunion. The divided paths end abruptly with an implied fall and a view to water, symbol of life and death. The special quality of stone, the most earthbound of elements, can be honored by forming from it an improbable upward route.

 

FISHER ARCHitecture finished in the top ten of six hundred entrants in this architectural competition.