The Irwin Studio by Fisher ARCHitecture Pittsburgh, PA
Zero Energy on a Budget!

Innovation: Most homes are like patients in a hospital, hooked up to wires and tubes for nourishment and air. If the wires and tubes fail, then so does the patient. Imagine for a moment that those wires and tubes can be unhooked.

 

Green Technology: This is the idea we came to design for Steve and Andi Irwin when they asked FISHER ARCHitecture to design a guesthouse for a backyard lot adjacent to their Squirrel Hill home.  She wants to paint. He wants to exercise. They are both utility-bill-hating environmentalists. The net-zero concept came to seem like a natural project direction. We designed in SIPS walls, radiant floors, a solar hot water system, and PV panels, along with a revolutionary new radiant glass system by Blairsville based Greenheat. The radiant glass, which Frank Dlubak, the company owner, calls “transparent insulation”, may make it possible for the studio to become the world’s first zero energy prototype with 60% glazing! Ongoing monitoring by CMU professor, Nina Baird, will provide info on the effectiveness of these strategies.

 

Affordability: The difference between this design and other Western Pennsylvania zero energy buildings is that this building is 100% designed to maximize the technologies that it is showcasing, which makes the technologies more affordable. This is not a “normal” house with “green” features. If the technologies are intrinsic to the design, they won’t be deleted when money runs short. Although the prototype was site built, we designed the studio so that future versions could be prefabricated in a shop and lowered into place with a crane.

 

Contextualism: The studio is intimately tied to its surroundings, with large windows that allow light in during Pittsburgh’s gray winter. It possesses an industrial look that shields the interior from Pittsburgh’s weather and is reflective of the city’s steel heritage. The project is filled with green materials and technologies that lower energy costs and are respectful of the environment. Yet the studio is filled with experiences that reconnect the inhabitants to the natural environment, featuring an open plan that responds to our generation’s need for flexible, efficient spaces.

 

That being said, our primary design intent was to clad the simple shed with the building’s green features, enabling the building shell to fit naturally into the Jim Lampl designed landscape. These elements then frame the articulate, warm interior studio experience behind the radiant glass.

 

Ideas transcend style: We are reinforcing the building’s connection to nature by employing a variety of sustainable products and methods. The interior plan is flexible and open, resulting in light-filled spaces that can be used for different purposes as needs change. This is ‘bottom-up’ architecture, in which affordable, easy-to-build strategies are employed to create extraordinary experience.